Castello di Albola och Rocca di Montemassi

Vingårdsbesök, äkta italiensk mat med matlagningskurs och lugnet av den toskanska naturen hör till den toscanska drömmen. Sensommaren 2018 fick uppleva allt det där och lite till när jag besökte på Castello di Albola i Chianti Classico och Rocca di Montemassi i Maremma, södra Toscana. En resa fylld med magiska smakminnen och soulfood i en lung och vacker natur.

Castello di Albola

I augusti 2018 innan skörden upplevde jag tillsammans med några andra vin- och matälskare den toskanska drömmen då vi besökte Castello di Albola i Chianti Classico och och Rocca di Montemassi i södra Toscana. Castello di Albola och Rocca di Montemassi ägs av familjen Zonin som äger 8 vingårdar i Italien och en i USA och är den ledande familjeägda vinproducenten i Italien.

Min resa började med en aperativo och en fantastisk toskansk lunch på Castello di Albola som som ligger högst upp i toskanska kullar i närheten av  Radda. Den toskanska matkulturen tar vara på lokala råvaror och är ofta mycket enkel mat som smaksätts med bara salt, peppar, vin och färska örter och serveras till lokala viner. Så som under den här lunchen också. Lunchen bestod även av en vinprovning av de flesta av Castello di Albolas viner. Tyvärr finns inte alla vinerna som vi provade på Systembolaget men Chianti Classico Riserva 2013 finns på Systembolaget och passar utmärkt till grytor med vilt. På Castello di Albolas ägor odlas sangiovese, carbernet sauvignon, chardonnay och Malvasia del Chianti.

Frittata med zucchini

Efter den långa, smakrika lunchen var det dags för oss att åka vidare till Radda, checka in på hotellet med utsikt över vinodlingar för att sedan återigen inta mer mat och prova ytterligare viner. Middagen var en upplevelse utöver det vanliga på Officina della Bistecca som drivs av Dario Checchini, en slaktare i åttonde generationen. På Officina della Bistecca äter man sig mätt på kött i ett enda stort långbord med nya och gamla bekantskap. Maten är väldigt vällagad och kockarna och servitörerna ser till att alla har mat på sin tallrik och är glada och nöjda. Lite då och då bjuder de på galna påhitt och får alla skratta. Mottot som säger allt om restaurangen är  ”to beef or not to beef”! Under middagen fortsatte vi prova Castello di Albolas skörd.

Efter en lång och god sömn åkte vi till Radda för att bland annat handla mat för en matlagningskurs som vi skulle ha lite senare. Radda är en liten, gemytlig medeltida by med en slingrig liten väg genom byn med butiker som har fokus på hantverk, mat och vin. Radda är en sann dröm för en foodie med alla fina råvaror och viner!

Kärlek till hantverk är något som uppskattas och värderas högt i Radda och i Toscana generellt. I en butik sitter en äldre dam som broderar kökshanddukar i väntan på kunder, i en annan butik samtalar en stilig herre med sina kunder i sin butik som säljer köksredskap och slutligen kommer vi till en familjedriven livsmedelsbutik med ett slakteri.

Resan från Radda går genom smala, slingriga vägar högst upp i Toscanska kullar tillbaka till Castello di Albola  med en utsikt som är ren magi! Vinrankor och vacker, stillsam natur så långt ögat kan nå. Här mår både vinrankorna och själen bra.

Väl tillbaka på Castello di Albola lagar vi mat med underbara chef Sara som lär oss att laga toskansk mat. Vi lagar en kötträtt, pasta och en magisk päronkaka. Efter matlagningskursen tar vi en rundtur på ägorna och tittar i vinkällarna och även i chefs trädgård därifrån all frukt och grönt kommer till maten som chef Sara lagar. Sedan är det dags för att äta den underbara maten som vi lagade och vi fortsätter att lära känna Castello di Albolas viner lite närmare.

Efter ytterigare en långlunch är det dags att hoppa in i bilen och åka vidare till södra Toscana till Rocca di Montemassi.

Rocca di Montemassi är belägen i Maremma närmare havet med mikroklimat och havsbris som fläktar över ägorna. Här odlar familjen Zonin Sangiovese och Vermentino. Utöver ett besök på vinodlingarna besökte vi även deras gård där Maremmana, en ras av nötkreatur, betar gräs på ägorna och hästarna njuter av kvällssolen i gården bredvid. Det här är också soulfood för både naturen och människan! På Rocca di Montemassi var det sedan dags för att återigen inta en lång och härlig middag med massor med god mat och Rocca di Montemassis viner däribland Governo 2016 och Sangiovese 2016 som finns på Systembolaget. Andra viner som vi provade som finns i beställningssortimentet är Rocca di Montemassi 2012Vermentino 2015Sassabruna 2013Le Focaie 2014 och Syrosa 2016.

På morgonen därpå var det dags att lämna vingården och åka vidare till Lari där vi fick se hur pastaproduktionen på Martelli går till. En liten by med så mycket hantverk även där.

Som överallt i Toscana samlas man för att äta och dricka gott tillsammans och det gjorde även vi. Vi åt ytterligare en lång och härlig lunch med aperativo, pasta, kött och en dessert på restaurang La Bottega di Canfreo. Utöver de vinerna som vi redan hade bekantat oss med provade vi även Zonin Prosecco DOC Special Cuvee, en mycket trevlig och frisk proscesso. Perfekt till lätta förrätter eller varför inte till dessert!

Efter tre magiska dagar i Toscana var det dags att åka hem resväskan och magen och hjärtat fylld av många minnen. Tack familjen Zonin och mina underbara kollegor för en upplevelse jag kommer att minnas länge!

Leave a Reply