En paj, tre olika fyllningar

Servera paj till middag eller baka i portionsformar och ta med som lunchlåda. Här får du ett recept med tre olika fyllningar. Busenkelt och jättegott!

Pajdeg (3 små pajer diameter 14 cm eller en stor diameter 27 cm)

200 g             vetemjöl

5 g                 salt

100 g             smör, kallt i små tärningar

1 st                ägg

10 g               vatten (iskallt)

Äggstanning 

2 st                ägg

250 ml          Aito Oat Cuisine

5 g                 salt

2 g                 vitpeppar

Förslag på fyllning:

  1. Körsbärstomater (3-4 st/liten paj, 10-15/st stor paj) och oliver med kärna (3-4st/liten paj, 10-15 st/stor paj): gör ett snitt med en vass kniv på tomaterna (tomaten spricker kontrollerat enligt snittet) och på oliverna (kärnan lossnar lättare när den snittas innan avbakning).
  2. Sparris (2-3 st/liten paj, 6-8 st/stor paj) och parmesan (10 g/liten paj, 30 g/stor paj)
  3. Broccoli (2-3 buketter/liten paj, 6-8 buketter/stor paj skär stammen i små bitar och ha under osten i pajen) och riven ost (30g/liten paj, 100 g stor paj)

Gör så här

  1. Blanda vetmjöl, salt och smör i en matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt ägg och vatten och blanda hastigt till en jämn deg. 
  3. Platta till degen och plasta in i plastfilm och låt degen vila i kylskåpet i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  5. Kavla degen 2-3 mm tunt. 
  6. Fordra formarna med degen och baka av (förgrädda) degarna i 10 minuter i 200 grader.
  7. Fyll sedan pajerna/pajen med önskad fyllning och fördela äggstanningen jämnt över pajerna/pajen.
  8. Baka av i 200 grader varmluft ytterligare ca. 20-30 minuter eller tills pajerna/pajen har fått en fin färg. 

Det här receptet har jag tagit fram i stolt samarbete med Aito.

Leave a Reply